Skip to main content

Aşamalar

Project AIMSS’in iki temel amacı bulunmaktadır. Birinci amaç, nitel ve nicel yöntemler kullanarak, kültürel bir bakış açısıyla kötü muamele türlerini tanımlamak, özgün, psikometrik kalitesi yüksek ölçüm araçları geliştirmek ve kötü muamele türlerinin yaygın sonuçlarının saptamaktır. Projenin ikinci amacı ise iş yerinde kötü muamele türlerine ilişkin çalışan ve yöneticilerin farkındalığını artırmaya yönelik, önleyici bir müdahale programı geliştirmek ve bu programın etkililiğini test etmektir.

Projenin amaçları doğrultusunda yürütülen çalışmalar beş aşamada tamamlanacaktır. Mart 2019 itibarı ile ilk iki aşama tamamlanmış, üçüncü aşama çalışmaları başlamıştır.

Aşama 1: Odak Grubu Çalışmaları

Projenin ilk aşaması olan odak grubu çalışmalarının amacı farklı kötü muamele türlerini temsil eden davranış örneklerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda odak gruplarına yöneltilecek mülakat soruları hazırlanmıştır. Ayrıca, odak grup katılımcılarına görüşme öncesinde uygulanmak üzere açık uçlu sorulardan oluşan bir anket geliştirilmiştir.

Odak grubu katılımcılarının, cinsiyet, yaş, çalışılan sektör, hizmet süresi, eğitim düzeyi, yönetici olup olmama (statü), iş türü, yaşanan şehir gibi değişkenler temelinde çeşitlilik arz etmesine önem verilmiştir. Odak gruplarının her biri toplamda maksimum 15 çalışandan oluşmaktadır.

Odak grupları görüşmelerinde ve bu görüşmelerin öncesinde uygulanan anketin içerik analizleri sonunda iş yerinde farklı kötü muamele türlerini temsil eden davranış örnekleri belirlenmiş ve bu davranış örnekleri, temsil ettikleri alt boyutlar ve bu alt boyutlarda temsil ettikleri kötü muamele türleri altında toplanmıştır.

Bu aşamada tespit edilmesi öngörülmüş olan ve ilgili alanyazında yaygın çalışılan beş kötü muamele türünden (iş yeri nezaketsizliği, mobbing/iş yerinde psikolojik taciz (İPT), istismarcı yöneticilik, cinsiyetçilik ve cinsel taciz) bağımsız olarak iki ayrı kötü muamele türü daha tespit edilmiştir. Bunlar Genel Ayrımcılık ve Kurumsallaşmış Kötü Muamele olarak isimlendirilmiştir.

Genel Ayrımcılık, çalışanların iş ortamında cinsiyet dışında kalan ve gözlenebilir (örn., yaş, medeni durum) ve gözlenemeyen (örn., politik görüş, cinsel yönelim) özellikleri temelinde deneyimledikleri ayrımcılığı temsil eden bir kötü muamele türü olarak belirlenmiştir.

Kurumsallaşmış Kötü Muamele ise çalışanların diğer çalışanlar ya da amirleri tarafından maruz kaldıkları muamelelerin ötesinde, kurumsal politikalar ve prosedürler tarafından temsil edilen ve kurum iklimini belirleyen bir kötü muamele türü olarak ortaya çıkmıştır (örn., çalışma şartlarının olumsuzluğu, çalışanların mahremiyetinin ihlali).

Bu aşama sonunda her bir kötü muamele türü için evrensel olarak nitelendirilebilecek alt boyutların yanı sıra, kültüre özgü bazı alt boyutlar da tespit edilmiştir. Örneğin, İş Yerinde Cinsel Taciz için kültüre özgü bir alt boyut olarak “Babacanlık Maskesi Altında Taciz” alt boyutu, İş Yeri Nezaketsizliği kötü muamele türü için de “Kıyaslama Yoluyla Kötü Hissettirme” alt boyutu tespit edilmiştir.

Aşama 2: Birinci Pilot Çalışma

Aşama 1 sonunda tespit edilmiş olan her bir kötü muamele türü altında yer alan alt boyutların kapsadığı davranış örneklerinden yola çıkarak söz konusu alt boyutları temsil eden maddeler geliştirilmiş ve bu süreç sonunda yedi kötü muamele türünün her bir alt boyutu için madde havuzları oluşturulmuştur. Bu aşamada amaç, odak grubu görüşmeleri sonucunda elde edilen iş yerindeki yedi kötü muamele türünün hem evrensel hem de kültüre özgü boyutlarını ölçebilecek ölçekler geliştirmek ve bu geliştirilen ölçeklerin temel psikometrik özelliklerinin değerlendirilmesidir.

Bu amaç doğrultusunda, ilgili ölçekler için ilgili alanyazın dikkate alınmış ve katılımcılar tarafından sağlanan cevaplarla oluşturulmuş maddeler birkaç iterasyondan geçirilmiştir. Böylece yedi kötü muamele türünü ölçmeyi hedefleyen yedi ölçek Birinci Pilot Çalışma için hazır hale getirilmiştir.

Ölçeklerin oluşturulması ve psikometrik özelliklerinin kontrolleri sonrasında, bu kötü muamele türlerini ölçmeyi amaçlayan ölçekler nihai hallerine getirilmiştir. Pilot çalışmaya dahil edilen ölçekler, alt boyut sayıları ve örnek maddeler aşağıdaki tablolarda sunulmuştur.

Not: Ölçeklerle ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz proje ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. 

Birinci Pilot Çalışma kapsamında oluşturulan ölçek paketinin bağlantısı kolayda örneklem yöntemi ile çevrimiçi olarak farklı platformlarda ve mesaj listelerinde paylaşılmıştır. Ölçek bağlantısını açan 803 kişiden çalışma ön koşulunu sağlamayan (en az bir senedir aynı kurumda çalışıyor olmak), hiç cevap vermeyen, eksik ya da rastgele veri sağlamış olan katılımcılar elenmiştir.

Anket paketinde yer alan ve seçkisiz bir sırada sunulan ölçeklerin tamamı 296 katılımcı tarafından doldurulmuştur. Anket paketinde yer alan ölçeklerin en az bir tanesini dolduran katılımcıların sayısı da şu şekildedir: Nezaketsizlik Ölçeği 357, Mobbing/İPT Ölçeği 355, İstismarcı Yöneticilik Ölçeği 347, Ayrımcılık Ölçeği 344, Cinsiyetçilik Ölçeği 341, Cinsel Taciz Ölçeği 352, Kurumsallaşmış Kötü Muamele Ölçeği 350.

Her bir ölçek için ayrı ayrı yapılan açımlayıcı faktör analizleri ve güvenirlik analizleri sonunda ölçekler nihai hallerine getirilmiştir. Bu analizler sonunda her bir kötü muamele türüne ait ölçeklerin güvenilir ölçekler olduğu saptanmıştır.

Aşama 3: İkinci Pilot Çalışma

İkinci Pilot Çalışmanın amacı, geliştirilen yedi ölçeğin (İş Yeri Nezaketsizliği, Mobbing/İş Yerinde Psikolojik Taciz, İstismarcı Yöneticilik, Kurumsal Ayrımcılık, Kurumsal Cinsiyetçilik, Cinsel Taciz, Kurumsallaşmış Kötü Muamele) örtüşen ve ayırt edici geçerliklerinin (yapı geçerliğinin) sınanmasıdır. Geliştirdiğimiz ölçeklerin ayırt edici geçerlikleri (yapı geçerlikleri) ilgili kötü muamele türüne ait alanyazında güncel olarak kullanılan ölçekler kullanılarak sınanmıştır. Aynı zamanda geliştirdiğimiz ölçeklerden görece uzun sayılabilecek olanların (İş Yeri Nezaketsizliği, İstismarcı Yöneticilik, Kurumsallaşmış Kötü Muamele, Kurumsal Cinsiyetçilik ve Cinsel Taciz Ölçekleri) güvenilir kısa form ölçekleri de geliştirilmiştir.

Her bir iş yerinde kötü muamele türü için geliştirdiğimiz ölçekleri ve ilgili kötü muamele türünün alanyazında kullanılmakta olan ölçeğini Tablo 8’de inceleyebilirsiniz. Yapı geçerliğinin testi için iki ayrı anket paketi hazırlanmıştır. Anket Paketi 1’de İş Yeri Nezaketsizliği Ölçeği, Mobbing Ölçeği, İstismarcı Yöneticilik Ölçeği ve Kurumsallaşmış Kötü Muamele Ölçeği yer almaktadır. Anket Paketi 2’de ise İş Yeri Nezaketsizliği Ölçeği, Kurumsal Cinsiyetçilik Ölçeği, Kurumsal Ayrımcılık Ölçeği ve Cinsel Taciz Ölçeği yer almaktadır. Anket Paketi 1 ve Anket Paketi 2’nin bağlantıları Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) bünyesinde yer alan işletmelere seçkisiz olarak yönlendirilmiştir.

Tablo 8

Geliştirdiğimiz Ölçekler ve Ölçeklerimizin Yapı Geçerliğini Test Etmede Kullandığımız Ölçekler

Geliştirdiğimiz Ölçekler

Yapı (Örtüşen ve Ayırt Edici) Geçerliği Analizi Ölçekleri

Ölçek Adı

Madde Sayısı

Ölçek Adı

Madde Sayısı

Geliştiriciler

Nezaketsizlik Ölçeği

24

 

İşyeri Nezaketsizliği Ölçeği

12

Cortina vd., 2001

Mobbing/İPT Ölçeği

18

İşyerinde Psikolojik Taciz Ölçeği

14

Tınaz vd., basımda

İstismarcı Yöneticilik Ölçeği

26

İstismarcı Yöneticilik Ölçeği

5

Tepper, 2000; Türkçesi: Ülbeği vd., 2014

Kurumsal Cinsiyetçilik Ölçeği

22

Çalışan Kadına Ayrımcılık Ölçeği

6

Uğurlu, 2016

Kurumsal Ayrımcılık Ölçeği

17

Kişisel Özelliklerden Dolayı Ayrımcılık Ölçeği

12 (Orijinal ölçekte 11 madde yer almaktadır. Çalışmamızda bu ölçekteki bir madde iki ayrı soru maddesi olarak kullanılmıştır)

Menişa, 2006

Cinsel Taciz Ölçeği

21

Sosyal Cinsel Davranışlar Ölçeği

25 (Orijinal ölçekte 30 madde yer almaktadır. Çalışmamızda bu ölçekteki 5 madde kullanılmamıştır)

Toker ve Sümer, 2010

Kurumsallaşmış Kötü Muamele Ölçeği

17

Kurumsal Bütünlük

8

Bright vd., 2006

Anket Paketi 1’in bağlantısı 2433 kişi tarafından açılmıştır. İlgili kontroller sonrası doğrulayıcı faktör analizlerine dahil olan katılımcı sayıları şu şekildedir: İş Yeri Nezaketsizliği Ölçeği 498, Mobbing Ölçeği 456, İstismarcı Yöneticilik Ölçeği 524, Kurumsallaşmış Kötü Muamele Ölçeği 554.

Anket Paketi 2’nin bağlantısı 1458 kişi tarafından açılmıştır. İlgili kontroller sonrası doğrulayıcı faktör analizlerine dahil olan katılımcı sayıları şu şekildedir: İş Yeri Nezaketsizliği Ölçeği 218, Kurumsal Cinsiyetçilik Ölçeği 233, Ayrımcılık Ölçeği 229 ve Cinsel Taciz Ölçeği 214.

Anketlerin doğrulayıcı faktör analizlerine bakıldığında Cinsel Taciz Ölçeği dışındaki kalan altı iş yerinde kötü muamele ölçekleri Aşama 1’deki Birinci Pilot Çalışma’da yapılan faktör analizleri ile tutarlıdır. Cinsel Taciz Ölçeği’nin doğrulayıcı faktör analizi ise ana çalışmada tekrar yapılacaktır.

Yedi iş yerinde kötü muamele türü için geliştirilen ölçeklerin örtüşen geçerlik analizleri ise anket paketinde yer alan tüm ölçekleri doldurup tüm dikkat sorularını doğru yanıtlayan toplam 170 katılımcı ile yürütülmüştür. Ölçeklerimiz alanyazında kullanılan ilgili ölçeklerle değerlendirildiğinde (Bkz., Tablo 10) geliştirdiğimiz ölçeklerin alanyazındaki ölçeklerle örtüştüğü söylenebilir.

Aşama 4: Ana Çalışma

Bu aşamanın amacı, son hallerine getirilmiş, yapı geçerliği gösterilmiş olan ve iş yerinde farklı kötü muamele türlerini ölçen ölçeklerimizi kullanarak iş yerinde kötü muamele türlerinin çalışanların örgütsel bağlılık, iş doyumu, psikolojik iyilik hali, tükenmişlik ve üretkenlik karşıtı iş davranışları üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu aşama boyunca araştırmacılarımız alanyazına ve çalışanlara çeşitli akademik çıktılarla (örn., kitap, makaleler ve paneller) katkıda bulunmayı amaçlamışlardır.

Bu amaçla, geliştirdiğimiz ölçekler ile yukarıda belirtilen sonuç değişkenlerine ait ölçekleri içeren bir anket paketi hazırlanmıştır. Ana çalışma anket paketinde belirtilen ölçeklerin kısa formları kullanılmıştır: İş Yeri Nezaketsizliği (uzun form 24 soru, kısa form 15 soru), İstismarcı Yöneticilik (uzun form 26 soru, kısa form 14 soru) ve Kurumsallaşmış Kötü Muamele (uzun form 19 soru, kısa form 12 soru).

Ana çalışmanın örnekleminin yaklaşık 1500 çalışandan oluşması planlanmaktadır. Veri toplanmaya başlanmış olup katılımcılara kolayda/kartopu örneklem yöntemiyle hem çevrimiçi hem de yüz yüze anket uygulaması yapılarak ulaşılmaktadır. Veri toplama süreci halen devam etmekte olup bu aşama tamamlandığında toplanan veri analiz edilecektir. Ankete bu bağlantıdan erişilebilmektedir: https://ozyeginpsy.qualtrics.com/jfe/form/SV_3IdgArDIh2892nQ

Veri toplama aşaması devam ederken proje ekibi, kültürel bir bakış açısıyla ilgili alanyazına ve bilgi birikimine katkı sağlamayı ve çalışanların ve de iş kurumlarının kötü muameleye yönelik farkındalığını artırmayı amaçlayan bir kitap yazımı sürecindedir.

Kitaba ek olarak proje ekibi ayrıca, alanyazına katkıda bulunma amacıyla makaleler yazma çalışmalarına ve proje bulgularını paylaşmak üzere ulusal ve uluslararası kongrelere başvurmaya başlamışlardır.